wtorek, 23 czerwca 2015

Praktyczne sposoby na zaoszczędzenia czasu w kuchni WB2

Ponieważ w kuchni spędzam dużo czasu i lubię gotować dla moich chłopaków zdradzę Wam dzisiaj kilka sposobów na zaoszczędzenie czasu podczas przygotowywania posiłków i zdradzę przepisy na moje szybkie dania.

1. Gotowanie ryżu
Kiedyś gdzieś przeczytałam ten przepis i uważam,że to najlepszy i najszybszy sposób na przygotowanie smacznego ryżu.
Do garnka, w którym będę gotować ryż wlewam trochę oleju ( bardzo często sezamowy) lub oliwy z oliwek. wsypuję kubek ryżu ( to porcja optymalna na 4 osoby. Jeśli chcę wykorzystać potem gotowany ryż do np. sałatki- gotuję 1,5 kubka) i mieszam ryż tak, by olej obkleił wszystkie ziarenka.
W międzyczasie zagotowuję wodę i rozpuszczam w kubku jedną kostkę rosołową. Zalewam ryż i dolewam wody, tak aby było 2 cm wody ponad nim. Gotuję pod przykryciem. Kiedy cała woda wyparuje, gaszę palnik i ryz dochodzi jeszcze pod pokrywką. Taki sposób zajmuje 10-15 min.
2. Ryba z kuminem i płatkami chilli
Często kupujemy okonia morskiego sea bass i przygotowuję go w następujący sposób:
nie rozmrażam, tylko układam płaty ryby na folii aluminiowej i daję na blaszkę.
W filiżance przygotowuję olej lub oliwę (bardzo dobrze pasuje tu wyżej wspomniany sezamowy) i dodaję przyprawy- sól, grubo mielony pieprz, chilli w płatkach, kumin i zmielone liście koriandra. Mieszam razem i taką pastą smaruję ryby. Piekę 20- 25 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Niestety nie mam zdjęcia, jest tak dobra, że znika od razu.

3. Resztki makaronu
przekształcam w sałatkę:
*puszka kukurydzy
*puszka czerwonej fasoli
*2 puszki tuńczyka
* pokrojona cebula
* makaron
plus 3-4 łyżki majonezu oraz czerwona papryka, sól i pieprz do smaku.

4. Sałatka z kus-kusem
*kus-kus- ilość zależna od tego ile chcemy zrobić sałatki
*puszka kukurydzy
*puszka ciecierzycy
* 1 cebula
* 2 gałązki selera naciowego
*zielony ogórek
*pomidory
Wrzucamy do miski, co trzeba pokroić to kroimy. Dodajemy sól i pieprz do smaku, a także - nie smiejcie się olej sezamowy z kilkoma łyżkami wody. Na koniec posypuję sezamem.
Jak widzicie bardzo lubię w kuchni używać sezamu ;)
Mieszamy wszystko i gotowe.

5. Buraki z rukolą i sezamem ;)
 To pyszne i zdrowe połączenie.
Rukolę albo inną sałatę rwę na mniejsze części, dodaję pokrojone w cienkie paseczki buraki z lidla- one są w takich woreczkach, ugotowane już. Do tego dodaję ziarenka sezamu i łyżkę octu balsamicznego, kilka kropel oleju oraz sól i pieprz.
 
Może któryś z przepisów przypadnie Wam do gustu, pozdrawiam serdecznie, i idę poczytać Wasze rady tu----> KLIK
Buziaki, Asica
 

5 komentarzy:

  1. Wygląda i brzmi pysznie. Mi zawsze zostaje makaron, więc na pewno wypróbuję tę sałatkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sposób na resztkę makaronu idealny! Smaka narobiłaś mi nawet na te buraczki, choć nie przepadam, to jakoś tak ładnie brzmi ten opis ;)) z rukolą i sezamem...mniaaam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo... coś dla mnie :D Sposób na ryż na pewno wykorzystam :) A i mam przepis na rybę mrożoną też :) ps. a z olejem sezamowym nie przebijesz mojego Ktosia - on zużywa rocznie kilkadziesiąt (by nie rzec, że powyżej setki) butelek tego oleju ze względu na jego właściwości zdrowotne. Już kiedyś się go w hurtowni spytali, czy restaurację prowadzi :D ..ps. fajny jest masaż olejem sezamowym ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szczególnie sałatka makaronowa mi "przypasowała" - skorzystam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny pomysł na ryż, muszę spróbować ;) A sałatkę z buraka uwielbiam, ale u mnie skład ciut inny - sama piekę buraki w folii, później zimne kroję, do tego rukola, prażony słonecznik i feta - oraz oczywiście ocet, sól, pieprz. Pyyycha, polecam :)

    OdpowiedzUsuń